Adobe heeft er een handje van om steeds weer nieuwe namen te verzinnen voor bestaande producten. Dit jaar was Lightroom weer een keer aan de beurt. Er waren en er zijn twee verschillende producten; de ene heet nu Lightroom, zonder verdere toevoeging, en is hetzelfde als wat kort hiervoor Lightroom CC heette. Verder is er Lightroom Classic (ook zonder toevoeging ‘CC’), wat de verdere ontwikkeling is van de oorspronkelijke Lightroom die we al in vele versienummers kenden.
Met Lightroom Classic werk je in principe op een Windows PC of Mac, en sla je de fotobestanden die uit je camera komen op op je harde schijf. Het kent alle functies vanuit het verleden met de zeven modules voor beheer, ontwikkelen en gebruik van je foto’s. Er is een mogelijkheid om een fotobestanden te synchroniseren met opslagruimte op Adobe servers, zodat je ook de mogelijkheid krijgt om die foto’s te bewerken van bijvoorbeeld een telefoon of tablet. Hiervoor worden niet de volledige bestanden gesynchroniseerd, maar zogenaamde ‘smart previews’. De essentie is dat bewerkingen altijd weer worden gesynchroniseerd met de foto op je PC of Mac.
Bij het product Lightroom (zonder toevoeging) ben je verbonden met de Adobe server en kun je vanaf verschillende apparaten, PC, Mac, telefoon of tablet foto’s bewerken die op de server staan. De bediening is veel meer geënt op tablets en telefoons en is dan ook aanzienlijk beperkter qua functies dan Lightroom Classic. Om zonder haperingen te kunnen werken is een redelijk snelle internetverbinding wenselijk. De app op telefoon of tablet is overigens dezelfde als die je ook gebruikt om de ‘smart previews’ van Lightroom Classic te bewerken waarvan het hoofdbestand op de harde schijf van de PC of Mac staat. Enigszins verwarrend..
Welke productversie is te verkiezen, daar is natuurlijk geen zwart-wit antwoord op mogelijk. In ieder geval is het niet verstandig beide versies door elkaar te gebruiken op je Windows PC of Mac. Bij Adobe betaal je flink voor ‘cloud storage’; dus als je veel fotobestanden hebt, dan is opslaan op je eigen harde schijf al snel goedkoper. Ook zullen veel fotografen er moeite mee hebben dat ze hun fotobestanden niet ‘in eigen huis’ hebben. En dan is er nog de beperking in functionaliteit van Lightroom. Globaal denk ik dat professionele fotografen eerder voor Lightroom Classic zullen kiezen. Mensen die vooral fotograferen met smartphone zullen mogelijk eerder voor Lightroom kiezen. Maar belangrijk is te kiezen welke versie je gaat gebruiken. Schakelen tussen de versies gaat niet.
Zelf ben ik intensief gebruiker van Lightroom Classic. Je kunt er bij mij ook een cursus in volgen.