Soms heb je een opdracht die heel veel emotie oproept, maar die tegelijkertijd zo mooi is dat je dankbaar bent dat je er aan mee hebt kunnen doen. 

Hoe ervaart je klasgenoot Zoë het als behandeld wordt voor leukemie. De leerlingen van Vakcollege Element namen het zichzelf voor om 24 uur hetzelfde te ondergaan. Begeleid door medewerkers en docenten gingen ze de uitdaging aan. Tegelijkertijd zamelden ze geld in voor onderzoek naar oorzaken en genezing; ze brachten in een paar dagen € 20000 bijeen. Op de dag van de uitdaging kwam ook Burgemeester Lucas Bolsius op bezoek om ze te steunen met hun actie. Het meest indringend was de ‘bucket list challenge’. Liggend in de houding die ook Zoë lange tijd moest ondergaan opschrijven wat je nog zou willen doen als je nog een jaar te leven hebt. Pure emotie kwam boven. 

VMBO-leerlingen staan vaak bekend als ongeïnteresseerd, maar hier lieten ze zien dat ze hun hart op de goede plek hebben zitten en dat het warm klopt voor een klasgenoot. Ook hulde voor de docenten die met een geweldig betrokkenheid en toewijding de leerlingen begeleiden gedurende de dag en ook bij het verwerken van hun emoties. 

Het was een opdracht van AD Amersfoortse Courant, en het verhaal van Marco Willemse met mijn foto stond uiteindelijk ook in de landelijke editie van het AD.

Soms is een opdracht zo veel meer dan het maken van een foto.