In goed overleg hebben Stad Amersfoort en ik onze samenwerking beëindigd. In vijf jaar tijd heb ik heel veel geleerd van journalistieke fotografie, en het geleerde breng ik nog dagelijks in praktijk met mijn werk voor andere bladen, zoals AD Amersfoortse Courant. In Lightroom hou ik bij welke foto’s ik geleverd heb, dus kan ik het terugkijken.. mag ik het zelf indrukwekkend noemen?

Journalistieke fotografie – wat komt erbij kijken. 

Wat heb ik ervan geleerd, wat komt er kijken bij journalistieke fotografie:

  • je moet oog hebben voor het nieuws; meestal droeg ik de onderwerpen aan en de redactie zei ja of nee. Een wekelijkse scan van de agenda’s, zorgen dat je netwerk je weet te vinden voor iets interessants in de krant en onderweg in Amersfoort je ogen openhouden voor onverwachte gebeurtenissen. 
  • proberen zo veel mogelijk van het ‘verhaal’ in zo weinig mogelijk foto’s te krijgen; je plek kiezen en van plek wisselen om hoofdzaak en belangrijke bijzaken zo goed mogelijk in één beeld te krijgen. 
  • elke technische uitdaging aangaan; zonlicht, kaarslicht, zaallicht, snelle bewegingen vastleggen en dat zonder kans de scene voor te kunnen bereiden. Het fotomoment is daar, dan moet je er zijn, een seconde later is het voorbij en heb je niks. Inzicht in wat wel en niet kan met camera en lens en in snel tempo blindelings je camera-instellingen aanpassen aan de situatie. 
  • mensen fotograferen in allerlei omstandigheden; ze meekrijgen om op de foto te gaan; in gesprek gaan, terughoudendheid overwinnen, een glimlach opwekken. Leren omgaan met gevoelige situaties, bijvoorbeeld op scholen: zijn er kinderen die niet in beeld voor in de krant. 
  • en niet te vergeten bekende mensen die op de foto gaan, lokale of landelijke politici, artiesten, en zelfs de Koning en Koningin. Hoe breng je ze respectvol in beeld, kun je ze regisseren; iedere situatie of persoon is anders, maar je moet nooit bang zijn om ze te vragen je te helpen een goeie foto te maken. 
  • en uiteindelijk ook nog zorgen voor een esthetisch aantrekkelijk beeld; de titel en het plaatje moet de lezer opwekken verder te gaan het artikel te lezen. En vooral ook, een mooie foto in de krant geeft een kick en een stimulans om er steeds opnieuw voor te gaan. 

Een mooi bij-effect van dit werk is dat je op veel plekken komt en heel veel van dichtbij meemaakt. Zonder mijn fotowerk had ik Amersfoort niet leren kennen zoals ik het nu ken. 

Vijf jaar- een kleine selectie

Kijk hieronder naar kleine selectie van de honderden foto’s die ik geleverd heb, of klik door naar mijn portfoliosite.